8 tipov pre skladovanie potravín

Ak si osvojíte týchto 8 tipov, vaše potraviny vydržia dlhšie čerstvé a zamedzíte zbytočnému vyhadzovaniu.

1Zaobstarajte si vákuovú zváračku

Vo vákuových balíčkoch môžete skladovať prakticky čokoľvek. V balení bez vzduchu vydrží najmä káva, múka alebo ryža. Zachovajú si čerstvosť a čistotu. Potraviny môžete takto skladovať nielen v špajzi, ale aj v chladničke alebo mrazničke. Vákuum oceníte aj na dovolenke, kedy si nachystáte balíčky potravín presne podľa množstva, ktoré naraz spotrebujete.
Potraviny rozmrazujte cez noc v chladničke. Usporíte tým nielen časť energie, ktorú by inak chladnička musela na chladenie vynaložiť, ale urobíte aj niečo pre svoje zdravie. Pri rozmrazovaní vo vode, alebo pri kuchynskej teplote totiž dochádza k nadmernému rozvoju nežiadúcich mikroorganizmov.

2Jahody alebo maliny

Skladujte tak, že ich naukladáte na vrstvy medzi ktoré vložíte servítku. Plody sa tak nebudú dotýkať, servítka “nasaje” prebytočnú vlhkosť a zostanú dlhšie čerstvé.

3Syr

Ak pretriete nakrojenú časť syra maslom, nebude tak rýchlo schnúť.

4Zemiaky

Neskladujte ani s cibuľou ani s jablkami, rýchlejšie by sa pokazili.

5Brokolica a zeler

Vydržia až o mesiac dlhšie, ak sú zabalené v alobale.

6Huby

Aj keď sa dnes bežne huby predávajú v plastových vaničkách zabalené do fólie. Vložte ich do papierového sáčku, alebo aspoň do nádoby vystlanej papierovou utierkou a vydržia dlhšie. Pôvodný plastový obal zadržiava vlhkosť a huby začnú veľmi rýchlo plesnivieť

7Banány

Do chladničky ich nedávajte, pri nízkych teplotách rýchlo zčernajú.